Google+ Followers

Thursday, 9 October 2014

TERAPI PUTUS CINTA

اسسالاموالايكوم
terapi putus ciinta??
okeyy aku bosan giler hari tu...
then aku g la bilik membe aku nie...kacau org...dok lepak..menggila jap..then membe aku suruh baca satu buku nie...katany bagus utk remaja...
okey aku pon ambik baca..
tajukny.. TUHAN AJARI AKU anwar nursi..
sangat-sangat bagus untuk remaja.. untuk aku then untuk remaja diluar sana...
"sebuah naskhah penuh dengan nasihat dan peringatan sebagai panduan agar hati tidak mati"

"jika kau tertarik pada seseorang
engatlah kejelikan-kejelikannya"
_ibnu mas'ud_

kata-kata nie juga aku petik dari dalam buku tesebut..
semua orang mesti pernah bercinta kan..?? bila dah bercinta mesti akan ada yang terluka right?
kalau cinta sampai ke jinjang pelamin tu alhamdulillah la...bercinta ?
'ko xpenah bercinta mana ko tahu bile sakitnya dikecewakan ..!! macam mana sakitnya bila terluka"

mesti semua orang kan cakap macam tu kan..??? okeyss termasuk aku...kali nie SUMPAH xtipu..okey dah sumpah dah tu..aku selalu cakap macam tu kat kawan aku a.k.a roommate aku a.k.a bestfriend aq kat poli nie. tapi dy mmg xpernah bercinta then dia ckp "aku nak try bercinta la sbb aq nak rasa macam mana kecewe.!!" eh ko gile..??? jgn weiii jgn ...sakitt sangat...ko tgok aq ckup la...kecewa mcm org gila..nasib x gila la..hahah gurau-gurau....

so aku nak share la apa yang aq baca dan bg aku ianya sangat berguna.. terapi putus cinta.???
apa yang perlu kita buat bila putus cinta..?/

"1.TERAPI JIWA . supaya dia tegak semula dan bangun dari tidurnya . hendaklah dia katakan kepada batinnya bahawa , cita-citanya mmg tdak akn trcapai krana ALLAH tidak menetapkan org itu untuk nya."

2. MENANAM KESEDARAN DALAM FIKIRAN
jika kita bergantung hidup pada sesuatu yang tidak tecapai adlah sesuatu kerja gile..
sejauh mana kita sedar dan sejauh mana kita kejar klau dia bukan jodoh kita dia tetap tidak akan menjdi jodoh kite.. sedarlahh wahai diri..

3. TAKOT KEPADA ALLAH..
kita kenelah yakin kepada ALLAH dan kepadaa diri kita sendiri..aggaplah bila kita dikecewakan ia adlah takdir dan kehendak ALLAH . yakin kan diri hilang nya dia lebih berguna dan hidup kita lebih bermakna tanpa dia. aggaplah apa yg terjadi semua nya mimpi buruk yang pernah kita lalui.

4.DUDUK DAN TAKAFUR
berfikir sejenak saat kita bersama dia..fikir bahawa kalau dia ad hanyalah akan membebankan hidup kita. menyusahkan kita dan bagi masalah pada kita ..fikirkan segala kekurangan ny..

jika tak berjaya juga dengan ketiga-tiga terapi tersebut..jalan terakhir adlah pasrah kepadanya. BERSUJUD DAN MENANGISLAH . ALLAH maha mendengar ..lepaskan dan beradulah masalah kita pada yang berkuasa dan berdoalah kepadanya.

amalkan lah membaca "yamhullahumayasyaa" . ALLAH menghapuskan segala yang dikehendaki.
caranya, letak tapak pada dahi atau dada, kemudian baca ayat diatas dan buat isyarat membuang.lakukan selepas solat.moga beroleh kegembiraan!!

kalau nak buku nie.. boleh dapatkan
disini GROUP BUKU KARANGKRAF
dan disini MPH ONLINE