Google+ Followers

Tuesday, 9 December 2014

trowbackk EVENT OPERATION AND MANAGEMENT

اسسالاموالايكون 
okeys since dah sem 5 nie(now sem6).. dah rasa keseniorannya sikit..hahahh senior la sangat..aq nak share sikit apa yang aku blaja..sebab ad org kata aku nie blaja mcm xblaja..!! okeyy ko egt aku xblaja ea..?? perlu ke blja nak nunjuk2 kat ko...arghhh pedulikan kata-kata mereka..

okey one of the subjek yg aku ambik utk sem nie adlah Event Operation and Management. dengar macam best kan..? so far best la..ehh mmg best la.....!!!
kami ad handle 2 event utk subjek nie and 1 evnt for OSHA. handle event nie sangat la best dan menarik..since aku praktikal kat MOTAC dulu pon aku banyak join event..so tahu la jugak how to handle from the start untl settle evnt tu kan.. okeyyss first sekali event yang kami handle adlah Seminar ABC . seminar tentang keterampilan diri  APPEARANCE BEHAVIOUR COMMUNICATION.. yang bestny penceramah ny ialah ..CUTE CARRY



                               


with cute carry n all of the urusetia yg terlibat n also my lect..!!!






n satu lagi event yang kelas kami handle ialah seminar eko-pelancongan..implikasi pemuliharaan hutan sebagai sektor pelancongan.. semua tahu kan hutan nie adlah one of the sector yg menjana ekonomi pelancongan so kita haruslah jaga dan gunakan ia sebaik mungkin untuk kegunaan generasi akan dtg..!!!!





that all untuk event sem5..!!! letss see the next coming event for sem6,,,,

xoxo eyqin_ali



Monday, 8 December 2014

IKHLAS, REDHA, PASRAH ???

ASSSALAMUALAIKUM..
IKHLAS , REDHA , PASRAH.??macam mana nak ikhlaskan hati kite untuk menerima segala ketentuan.?ikhlas dimulut tak bermakna ikhlas di hati...bagaimana nak belajar ikhlas , redha , dan pasrah..??redha tu how?"Bila Allah ambil balik apa yg kita sayang dan belajar to accept it even do it hurts gila."


menerima sesuatu yang kita xsuka....yang kita xnak yang kita xpernah jangka..sgt susah bg kita..selagi kesabaran itu ad dalam dri..insyaallh kita akan redha dan pasrah dengan segala ketentuannya.bersabarlahh wahai hati...Allah akan beri yang terbaik bila sampai masa ny...

belajarlah ikhlas wahai hati..belajarlah redha wahai hati...belajarlah pasrah wahai hati..

lupakan yang telah terjadi
lupakan yang telah menyakitilupakan yang telah pergi..


Thursday, 9 October 2014

TERAPI PUTUS CINTA

اسسالاموالايكوم
terapi putus ciinta??
okeyy aku bosan giler hari tu...
then aku g la bilik membe aku nie...kacau org...dok lepak..menggila jap..then membe aku suruh baca satu buku nie...katany bagus utk remaja...
okey aku pon ambik baca..
tajukny.. TUHAN AJARI AKU anwar nursi..
sangat-sangat bagus untuk remaja.. untuk aku then untuk remaja diluar sana...
"sebuah naskhah penuh dengan nasihat dan peringatan sebagai panduan agar hati tidak mati"

"jika kau tertarik pada seseorang
engatlah kejelikan-kejelikannya"
_ibnu mas'ud_

kata-kata nie juga aku petik dari dalam buku tesebut..
semua orang mesti pernah bercinta kan..?? bila dah bercinta mesti akan ada yang terluka right?
kalau cinta sampai ke jinjang pelamin tu alhamdulillah la...bercinta ?
'ko xpenah bercinta mana ko tahu bile sakitnya dikecewakan ..!! macam mana sakitnya bila terluka"

mesti semua orang kan cakap macam tu kan..??? okeyss termasuk aku...kali nie SUMPAH xtipu..okey dah sumpah dah tu..aku selalu cakap macam tu kat kawan aku a.k.a roommate aku a.k.a bestfriend aq kat poli nie. tapi dy mmg xpernah bercinta then dia ckp "aku nak try bercinta la sbb aq nak rasa macam mana kecewe.!!" eh ko gile..??? jgn weiii jgn ...sakitt sangat...ko tgok aq ckup la...kecewa mcm org gila..nasib x gila la..hahah gurau-gurau....

so aku nak share la apa yang aq baca dan bg aku ianya sangat berguna.. terapi putus cinta.???
apa yang perlu kita buat bila putus cinta..?/

"1.TERAPI JIWA . supaya dia tegak semula dan bangun dari tidurnya . hendaklah dia katakan kepada batinnya bahawa , cita-citanya mmg tdak akn trcapai krana ALLAH tidak menetapkan org itu untuk nya."

2. MENANAM KESEDARAN DALAM FIKIRAN
jika kita bergantung hidup pada sesuatu yang tidak tecapai adlah sesuatu kerja gile..
sejauh mana kita sedar dan sejauh mana kita kejar klau dia bukan jodoh kita dia tetap tidak akan menjdi jodoh kite.. sedarlahh wahai diri..

3. TAKOT KEPADA ALLAH..
kita kenelah yakin kepada ALLAH dan kepadaa diri kita sendiri..aggaplah bila kita dikecewakan ia adlah takdir dan kehendak ALLAH . yakin kan diri hilang nya dia lebih berguna dan hidup kita lebih bermakna tanpa dia. aggaplah apa yg terjadi semua nya mimpi buruk yang pernah kita lalui.

4.DUDUK DAN TAKAFUR
berfikir sejenak saat kita bersama dia..fikir bahawa kalau dia ad hanyalah akan membebankan hidup kita. menyusahkan kita dan bagi masalah pada kita ..fikirkan segala kekurangan ny..

jika tak berjaya juga dengan ketiga-tiga terapi tersebut..jalan terakhir adlah pasrah kepadanya. BERSUJUD DAN MENANGISLAH . ALLAH maha mendengar ..lepaskan dan beradulah masalah kita pada yang berkuasa dan berdoalah kepadanya.

amalkan lah membaca "yamhullahumayasyaa" . ALLAH menghapuskan segala yang dikehendaki.
caranya, letak tapak pada dahi atau dada, kemudian baca ayat diatas dan buat isyarat membuang.lakukan selepas solat.moga beroleh kegembiraan!!

kalau nak buku nie.. boleh dapatkan
disini GROUP BUKU KARANGKRAF
dan disini MPH ONLINE







Sunday, 14 September 2014

last day!!!!!!

اسسالامواليكو 

entry kali nie just nak share gambo last day praktikal..!!! banyak ilmu yang aku dapat dan segal pengorbanan dan penat lelah berhasil... i got excellnt result..!!jom layannn....











~sekian ~


xoxo eyqin_ali

Wednesday, 3 September 2014

THROWBACKK PRAKTIKAL #UNIT PELESENAN

اسسالامواليكوم 
unit pelesenan..??? wow...departmnt yg sangat busy..!!!huh ari2 kne kol pos laju suruh diorg ambik surat..ari2 duduk depan counter layan customer yg datang..dan dry sini jugaklah aku dapat macam2 pengalaman...macam2 cerita macam2 ilmu yang dapat yang memang aku tak boleh dapat kat tempat lain..
hari2 melihat kerenah dan geligat orang yang berbeza..sangat xsangka aku dapat habiskan praktikal dengan jayanya..
unit pelesenan sngat best dan sgt happening...bila bnyak kerja kami duduk satu meja dan setelkan sama2 kerja tersebut..staff yang sporting dan byk membantu dan mempunyai semangat kerja yg tinggi..!!! aku suka !!!masa di unit pelesenan nie aku belajar macam2 bende semak examption dry travel agent..proses rating hotel..buat surat penyerahan banner.. handle kursus dan macam2 lagi..
layan gambar yokkk!!!
with my lecture during seminar tourism..
jumpe lecture nie sbb kami invite students Politeknik Muadzam Shah.
with staff MOTAC pn sue n pn ira
with Halim semasa rating hotel
selfie before starting seminar!!


done for my practical...waiting for picture last days practical..!!!!!


xoxo_eyqin_ali

Monday, 1 September 2014

#throwbackk praktikal #unit acara DAN unit homestay/kursus

اسسالامواليكوم 

okeyss seperti yang dijanjikan aku nak cerita pasal event yang aku join masa aku praktikal kan..ok the only one event yang aku join adalah KAYUHAN AMBANG TAHUN BARU SEMPERNA TAHUN MELAWAT MALAYSIA 2014


event nie semperna tahun baru dan tahun melawat malaysia dulu...masa nie kami sambut di Mentakab. event nie untuk orang mentakab dan kwasan sekitarnya...aku nak cite ap erkk..??? blurrr sekejap...hehehheh
ok event nie just cycling arount Mertakab dan Termerloh. started from petronas mertakab pusing bandar Termerloh then patah balik semula ke Mertakab. aku sebagai urusetia just rekod pendaftaran ..ramai jugaklah yang join around 100 to 200 jugak la...pihak kementerian juga berkoleberasi dengan persatuan berbasikal Pahang..udahh la dengar aku berceloteh meh layan gambo...

zaman ketembamman...(skang lagi tembam kot!!)

ok inilah gambo urusetia yang cute miut..!!! dari kiri aku,syamim,nabila,kak syira then halim


gambo2 abg sado cycling xdpat nak msokkan xtaw la save kat mne...huhuhu



#unit homestay/kursus

ermm ap aku buat erk masa duk kat unit homestay nie..!!ermmmm jengjeengjeng... ok masa kat unit homestay aku kene kol semua homestay yang ada kat kat Pahang yg berdaftar dgn kementerian untuk dapatkan statistik kedatangan pelancong...ok...boley tahan..senang jew..!! yg susah ny part kursus ...huaaaaa i think more than 5 kursus dah yang aku join ...huhh...sangat penat dan menguji kesabaran.SEBELUM SEMASA DAN SELEPAS kursus semua kena perfect..sebulum kursus kena prepare surat follow up semua peserta byangkan klau ada 100 lbih org peserta semua sekali kne kol..mati ooooo ..tpy itulah yg terjadi dan alhandulilah aku masih hidup..hahahah..tpy best sebab after kursus dapat jalan2..macam2 pengalaman aku dapat..antra yang aku xboley lupa sekali pengalaman masa di Kuala Lipis..masa tu kami minum ptg after kursus di Hotel berkenaan..tbe2 ada sorang mat salleh i cant remember where he comes from..dy dengan seorang anak lelaki dia kene ragut. then duet semua hilang.so diorg mintak tolong dgn pihak hotel utk tdow 1 malam..then pihak hotel kata bilik semua penuh..ok...then dy pon keluar dry hotel tersebut..semasa LAN slah seorg urusetia yg join kursus tu jalan2 dia pon terserempak dgn mat salleh tu kene kejar dgn org india. mybe dy nak mintak tolong tpy org tu x pham then terus kejar..Lan dengan baik hatinya tumpangkan Mat salleh tu kat bilik dia.(sebab dy takot tidow sorang)kikiki xmau marah2..lalalalalaa... macam2 yang jadi..huh apa2 pon setiap tempat ada cerita tersendiri..rasa penat bekerja balik tengah2 malam. then sok ny kne kerja...macam2 pengalaman yang bagi aku semua ny manis utk dikenang..hehheh






jom layannnnn gambar2 masa praktikal.!!!!

sory 1 gambo sengett!!! kahkahhh



xoxo eyqin_ali




Sunday, 31 August 2014

throwback practical...

اسسالاموالايكوم 
hujan renyai membasah bumi...
kebosanan melanda diri..
scroll kembali gambar-gambar yang mengimbau memori..
bagai terpanggil untuk mengapdate blog ini....


cehhhwahhhh kahkahhh ada bakat nie....
ok hari ini nak trowbackkk some memories mase praktikan dlu..
pahit ...manisss...suka ..duka...wahhh macam2 lagi akan ku sematkan menjadi kenangan yang terindah yang xdapat aku lupakan..segala pengalaman akan ku semadikan dalam ingatan ini..cehhhh...
okkk...since aku praktikal kat tempat goverment so i got the elaun..!!!hahah xbyk tapi cukup la utk rewards my selff...huhhhh..
PEJABAT KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA NEGERI PAHANG
ok siap boldkan lg tu...
egat lagi first day praktikal dala hujan...
bayangkan jauh dari mak ayah...huaa cmne nak g kije...
tiktok tiktok tiktok..jam dan menunjukkan pkul 7 .50 dan aku masih berdiri di perhentian bus dan masih tidak tahu hala tuju...xthu nak mntak tolong sapa xthu nak kol sape...
sedih..takot..excited semua bercampur baur....arghhhh xnak ada perasaan ini dah...
aku fikir nak nangis jew time tu..!!! cengeng kan..!! hahahah
nasib la aku tak keseorangan time tu...ada peneman sejati..!!huaaa
tpy member aku praktikal kat tmpat lain....
ok kami amik inisiatif utk kol teksi pdahal office dekat jerp...tpy disebabkan hujan terpaksa naik teksi ...
melayang rm15 henggit..!!xsampai 1km kott....
sampai jew kat office aku tengok budak praktikal lain dah sampai... lagi la berdebar dah la aku xkenal sesape...!!! argghhhhh tapi alhamdulilah kami menjadi SAHABAT yang rapat dan kongsi suka duka bersama..
then kami pon daftar diri pas tu kami diberikan department masing2...
kalau praktikal kat sini dia ad 4 department :
#pelesenan
#homestay dan kursus
#acara
#admin
firstt sekali aku ditempatkan di bahagian admin....wahhhh pishanggggg weyyyhhhhh
sebab bahagian admin nie xd kije sangat..!! just update fail ... cutting paper...jaga phone(masa nie la aku berangan ala ala operator gitu)kahkahh...haa tu jew..???? bosann k bosann sebulan lebih buat bende yang sama..
thenn aku ditukarkan ke unit acara ok..time nie sangat la boosaann jugak sebab masa nie xd acara langsung!!! sebab hujan then kuantan dilanda banjir.... so semua acara dibatalkan sangat sedihh aku masa tu...nangisss... tapi aku ad join satu event.. nanti akan ku update di lain entry...
seterusnya aku ditukarkan ke unit pelesenan....wahhhhh disini lah bermula ny keseteressannn yang berganda
banyak gila kije weyyy..!!! update fail yang menimbun entah bila akan habis,,,buat surat untuk rating..then pergi rating hotel(part nie paling best) semak segala examtion..jaga kaunter huhhh macam2 sangat stressssss!!!
then last part bru dapat relexss....
unit homestay dan kursus...sngat lah best dapat handle seminar n dapat berjalan ke serata tempat..!!!!tggu entry seterusnya ok.....
ehhh magrib dahhh mandi dlu....

xoxo eyqin_ali

Sunday, 24 August 2014

CHIPS MORE !!!!!!!!!!!!!!! presentt too uuuuuuu

ASSALAMUALIKUM
haaaaaaa see my tajuk!!
chipmore..???? eh nak cite pasal chips more ke nie..???
ehhhhh xlaaaa okeyssss
nak cite pasal blog nie actually...
xthu la ap jdy dgn blog nie..kne serang virus demam berminggu2 kot...ehhh ke berbulan-bulan...kahkahhhh
alamak lme sudaa xuppdate.....!!
since praktikal until now....
okeysss skang kite akan update dan xkan curang dgn dunia blogging da...(ayat xboley bla!!)
okeysss kita xupdate coz ntahhhh laaaa....blog nie jdy lintang pukang tanpa penghuni berbulan lmeny....kikikiki
okeyysss just enough ekinn....
merapu jew kije ko!!!!
actually kita xthu ap sudahh jadi same blog nie....lingtang pukang sampai xdok mood mhu mengapdate...!!
okeyysss sekarang rasa rindu nak cerita di blog nie...
selepas membuang mood2 malas..!! putus cinta!!! uhukkkksssssss
okeyss enough ekinnn...meluat k meluatt....
kita xthu nape blog kita jdy gnie!!!
okeyyysss seharian mengedit coding yg ada....
stress ponn ad....
okeyyssss release tensionn p jogging sat petang tdy kat compleks sukan
nantikan kisah2 terindah hidupku dlm entry seterusnyaa...
(ayat bajek2 jerp)...cam ada org bace!!! huhhhhh



                                                      xoxo eyqin_ali