Google+ Followers

Friday, 10 April 2015

TOURISM PROJEK..!!

Assalamualikumm...


ermmm lama xupdate blog..rinduu... eh yeke ni rindu..? rindu la nk luahkan kat blog..yela nk luahkann kat org..org xnk dgr..better luahkan kat blog kan....ermm

xmoh emo2 kite nk cegite pasal one of the subjek yg kite ambik sem6 ni... TOURISM PROJEK..
okk.. subjek ni nmpak mcm senang dan best..tapi ea memerlukan komitmen dan kosentrasi yg sngat tinggi..sbb subjek ni 100% praktikal...ok at the first kami dibahagikan kepada empat kumpulan n satu kumpulan mempunyai 10 org ahli...dimana ahli group iolllss terdiri daripada 3 lelaki dan 7 org perempuan... biasalaaahhh.. lelaki semakin pupus..kikikiki...


macam-macam ideal yg diutarakan dan kami stu group bersama supervisor kami memilih untuk membuat projek yg diberi nama...jeng..jengggg... PROJEK MENAIKTARAF BUKIT RIDAN SEBAGAI DESTINASI PELANCONGAN REKREASI........wahhh mesti ramai yg xthu kan Bukit Ridan kat mna... ok bukit Ridan terletak di Muadzam Shah pahang....bukit ridan ni actually xd ap sangat..n just the view of Muadzam Shah shj...n niat kami adalh untuk menaiktaraf kan bukit ridan tersebut...kerana penyelia kami mahukan stu projek tourism yg boleh digunapakai untuk masa hadapn..its means bekekalan laaa dan memberi manfaat kpd org lain...ok banyak sgt msalah ..halangan...prodsedur utk kami jayakan projek ini...kami harus dapatka  kelulusan drpd MDR.. Pejabat Perhutanan..Pejabat Tanah..buat proposal...msalah bajet....hrmmmmmm dan semua msalah ini hampirr membuat kami mengalah... dann  menyebabkan tajuk projek kami ditukarkan kepada..PENANDAAN POKOK DAN PAPAN TANDA KESELAMATAN DI BUKIT RIDAN...kami tidak dapat menjadikan kawasan Bukit Ridan sebagai tarikan utama kerana kekangan keadaan Bukit Ridan ..dimana puncak Bukit Ridan terdapat pencawang elektrik yg boleh membahayakan pengunjung yg datang...so kami mengambil keputusan untuk membuat projek penandaan pokok dan pemasangan papan tanda...setelah bersusah payah ..mengharungii segala masalah...bkorban masa..tenaga..wang ringgit...dan akhirnya kami berjaya laksana projek ini dgn jayanya.....
semasa aktiviti mengenal pasti pokok di bukit ridan bersama pihak Jabatan Perhutanan cawangan Muadzam Shah.

bersama ahli kumpulan yg sangat ,membantu...thanks for ur efforts guysss..

semasa proses mengenal lokasi projek..maaf kami pkai bju kurung naik bukit ridan ..hahah naik landrover..so no prob laa..kite redahhh jee...

proses penandaan..

proses mengenal pasti longitude dan latitude..

semasa hari perasmian projek bersama wakil jabatan perhutanan dan pensyarah jabatan...



dan sedikit dedication utk group lain...congratss buat group #tembok muadzam... group aplikasi toolskit...dan group ap ntah stu lagi..maaaf kan hamba..hamba lupe nme projek anda...


haa.. nanti kite update tentang projek diorg yee....

xoxo.eyqin_ali



Friday, 20 February 2015

KARNIVAL KEUSAHAWANAN...

ASSALAMUALAIKUM....

KARNIVAL KEUSAHAWANAN..?? ehemmm ehemmm sejak bila plak aq minat dalam bidang ni ..!! hahahah okeysss xslah utk join event macam ni....untuk tambah pengalaman dan pengetahuan yang sedia ada... sebab aq terjebak dalam karnival ni adlah krana lect entrepreneurship aq....dy yang sruh satu klas aq join event ni....so rmai lahh kwan2 ku yang main jual2 masa event ni....hahah main jual-jual ..??? hahaah bukan diorang kene jual tapi diorang meniaga tambah income...almaklumlahhhh hujung sem semua pokai....hahahahah
ad yang meniaga buahhhh.. ada yang meniaga tudung... haa spageti pon ad....tapi group iollsss meniaga tudung .., scrubb projek kami..kikikiki ....koktel.....dan kueh muehh...hohohohoh
first time join event keusahawanan ni.. so eksited terlebih sikit....

so masa event nie aq dan a few members ditugaskan menjadi AJK protokol...wahhhh.....bunyi ny bestt...tapi penat ya ampunn......dari pagi kami dok hias gerai...then petang iring vip....then jaga vip makan...huaaa...sampai pinggan pon kami cuci....hohhhhhhh.....sangat gilee...but we got new experience....yang xboleh dapat kat mana2...masa jaga tulah nak tersadung kasut bagai..nasib baik iollss xjatuhh...tapi malu beb ramai org.....tpi iollsss buat lex buat cool jee..hahahahah
sambutan sangat menggalakkan daripada student...wahh dengar crite group bdak laki dapat smbutan hangat...spageti diorang sedap sgt kot...sampai x menang tangan...!!
so event ni mmg best dapat rasai pengalaman berniaga...mcm mne nak attract customer..dan macam2 lg la.......
jom layan gambar nak..?? mestiii dah boosannn dengar iollsss membebel......


before start deco gerai kite selfie dlu...

bersama sebahagian ahli group...after sttle deco..

terlebihh happy mybe..?? hahah

kanak2 ribena main belon...

bersama ajk protokol...and our lect...miss zue....reherseal protokol....
hamper yang kami dapt..!! geraii tercantikkk..wahhh bangga iollssss....hahahah poyosss...


sorry xd gambo masa event berlangsung sebab sibok sangat jadi AJK protokol kan....puiiiiiii hambar kau ekin....!!!


xoxo eyqin_ali


Wednesday, 18 February 2015

BERCUTI SAMBIL BELAJAR..!!!!

Assalaamualikummm
seperti yang dijanjikan...iollssss nak share sikit la gambar percutian sambil belajr kami masa di cameron...jangan muntah hijau plak tengok nanti..hohoho

yeahhhhh sudahhhh sampai di Cameronnnnn....


apa yang dibincangkan tu..??? lavender farm....


makan gula2 love kawan2.......

cari strawberry tersembunyi..!!! hahahahah

time to steamboattt....makan sampai pecahhh perottt erkkk....

jalan2 pusing cameronn...



pasar malam brincang..!!!

tggu bus... pudu......

pose dluuuuuuuu



catarena ladang tehh katanya..!!!!!! hahahahhahaahah
yeahhh ladang tehhhh

acahh acahhhhhhh lavender farm.....

actually banyak tempat kami pergi...ladang teh..,lavender farm..taman rama2 bee farm..pasar malam brincang....kea farm... dan banyak lagi....klau nak senang bagi yang xd transport macam kami...kami ambik tour.....seorang 25 ringgitt.....sagat best dan berbaloiii.......mana nak dapat kan tour??korang carilah di sekitar tanah rata xpon klau korang naik bus...bila korang trun bus automatic ad org offer tour utk korang.. :0 hohohohho.......enjoyyyyyyyyyyyssss


xoxo eyqin_ali

my first try ATV

ASSALAMUALIKUM....

JENGJENGGGJENG......amboiii bunyi jenjengjeng macam nak umumkan kedatangan sultan plak....!!! sedarlah awk tu cuma princess!! ehhh opssssss dayang je kot layak..?!! hahahahahahah...
ok ari ni iollsss nak update pasal ATV..!!! WAHHHHH  ap itu ATV..??? ATV adlah satu beca bertayar empat...kuang..kuangg kuangg...ehhhh gurau jeppp...... ATV ni adlah singkatan kepada ALL-TERRAIN VEHICLES iaitu sejenis moto bertayar empat yang digunakan untuk aktiviti lasak...
ATV ini memberikan sesuatu kepuasan kepada remaja macam iollsss nie yang sukankan aktiviti lasak.. eh suka lasak ke aq ni..?? hahahahhaah
hari tu iollsss berkesempatan untuk cuti ride ATV ni di Bukit Gambang Resort City....wahhhh sangat seronokkkkk......selain ATV anda juga bolehh try aktiviti lasak lain seperti paintball, flying fox..sky trailll dan mcam2 lg.... actually datang situ nak main flying fox...tupptuppp trainer utk flying fox xd masa tu so terpaksalah kami main ATV je...bayaran sgt berpatutan.......

readyyyyy nak ride.... lettt gooooo

penunggang yang tidak mementangkan keselamatan..helmet mne cik kak..??!!

aktiviti yang terdapat di active academy Bukit Gambang Resort City.!!








enjoyyyyysss...
xoxo eyqin-ali

projek CBT Cameron Hingland..

Assalamualikummmm hyeeeee

ARGHHHHHH MOOD SEDIHH... (fefeling teringat kekasih lama.)huhhhhhhh pergilahh wahai semangat yang lemahhhhh.....


okeysss ari ni iollsss nak cerita ...ari tu iollll pergi Cameron bersama Group CBT (community based tourism) one of the subjek bg mendapatkan segulung dip ...hhohoho overrrrr.....
kami ke cameron untuk memperkenalkan satu produk inovasi ideal dari ahli group ku yang bijaksana.....perkenalkan.....jengjengjenngggggggg

scrub strawberry + teh

okeyyy produk kami ni 100% homemade taw...!! tiada bahan kimikal..dan terbukti keberkesanan ny...!!! kami dah buat servay di cameron ..dan alhamdullilahh produk kami disambut baik oleh pihak Homestay di Cameron ....opsss lupe nak mention homestay Taman Sedia....seperti yang kita semua sedia maklum teh dan strawberry mempunyai khasiat yang tersendri....dy boleh jadi ejen pencerah dan pelembutt kulit taw.....weolllsss semua dah try taw sblum kami buat servay ni...sebab mana bolehh redahh jee...jadi ap2 pada kulit org sapa mau tanggung ma....!!


jom layan gambar ketika servay dilakukan...

produk kami :0

ketika sesi mencuba scrub

temuramah wakil pihak homestay yang kami xsangka beliau adlah seorang pengerusi homestay negeri pahang..

explanation tentang produk

servay yang dilakukan kepada pelancong luar

salah seorang peserta homestay yang memcuba scrub kami

bunda wife kepada En Shamzam yang sangat humble dan cantik.

sedikit penghargaan kepada wakil pihak Homestay Taman Sedia..En S hamzan.

ahli group bersama beberapa wakil peserta homestay Taman Sedia..



actually banyak sangat gambar..takot korang muntah hijau plak tengok nnti...sepanjang kami disini dari politeknik muadzam shah -> kl -> Cameron kami semua menggunakan public transport..!!! ulang suara public transport.....hahahaha akhirnya segala penat lelah kami berjaya..!!! yaehhhh semoga Homestay Taman Sedia dapat membaik pulih produk tersebut dan ia boleh mendatangkan income kpd pihak Homestay....

nak tgok lagi gambar kami ketika di Cameron..??? tggu next post.......


xoxo eyqin_ali