Google+ Followers

Wednesday, 31 July 2013

ciri-ciri ajaran ahli sunnah

                                                          Assalamualaikum.......
TEEETTT...teeeettt.... sementara tggu masa bbke nie dok bkak2 godek2 fb aq... dan...jeng3....aq terbaca la tentang ciri2 ajaran ahli sunnah .....dan terdetik hati aku utk share kat sini.....
                   

                                               ANTARA AJARAN AHLI SUNNAH 
  • Mereka tidak membasuh kaki ketika berwudhuk tetapi hanya menyapu dibahagian atas kaki seperti memakai khuf
  • Ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan kebawah (disisi) tanpa meletakkan tangan di atas dada.
  • Kebanyakkan pengikut Syiah Ketika solat mereka akan membawa At-Turbah Al-Husainiyah iaitu batu yang dijadikan sebagai tempat untuk sujud.
  • Pengikut Syiah juga tidak akan mengakhiri solatnya dengan mengucapkan salam tetapi mereka akan memukul kedua pahanya beberapa kali.
  • Kebanyakkan dari mereka hanya solat 3 waktu kerana disisi mereka harus menjamakkan solat zohor-asar dan maghrib-isyak walaupun tanpa bermusafir.
  • Menghalalkan nikah mut’ah (nikah kontrak mengikut hari atau bulan).
  • Memaki hamun dan mencela para sahabat Nabi s.a.w dan isteri-isteri Nabi.
  • Mencela imam-imam ahli sunnah seperti imam-imam 4 mazhab dan imam-imam Hadis seperti Bukhari dan Muslim.
  • Mengatakan bahawa al-Quran masih belum lengkap. Sepatutnya al-Quran 2 kali ganda tebalnya dari al-Quran yang ada.
  • Mengatakan Saidina Ali lebih layak menjadi khalifah dari Saidina Abu Bakar,Saidina Umar dan Saidina Usman.    


okeyyy actually banyak lagi..tpy just senaraikan 10 jew.... yg pling aq tertarik dan menarik sekali ialah..selalu aku g masjid ke...singgah tempat surau ke..kbyakkan org aku tgok basuh kaki just basuh atas jew...jom la kite same2 memperbaiki amaln kite k....bubye....




befday girlzzzz!!!!!!



 assalamualaikum...
         
           today i want to talk about befday......(amboy2 macam nk wat presntation dpn klas plakk..hahahah)
okeyss topic ari nie pasal befday....jelesss wei jelesss tgok membe2 aq clebrate befday at kelas....dari zaman ckolah lagi..teringin sangat....

     
 sedih xpernah ad org wat surprise befday party utk aq...selalu wat utk org jew..sob sob...eemee xpyh sedih sgt la kan....(yelakn bfdy sokmo time cuty jeww manjang...) seriously teringin sgt.....ad BF pon xpnah ag la dy wat surprise....welll nak wat camne.....redha jelaa...... (ayat xboley bla betoll!!!!!)hahhahahaa xpela one day ne thu ad orang wat surprise..cehhh ayat mengharap gile....!!!!! berangan la ko nie ekin......!!!!!!wake up ekinn...wake up....hahahaah....

    hari tu sweet sgt membe aq clebrate bfday awexx dy.....perggghhhhh mang sweet la......jelesss sey......huhu xp2 myb one day husbnd aq wat g2...!!huhu (ayat mengharap lg) hahahah.....btw mesti best kn org surprise2 kn kite..alalllalal......wat muke cute jap......berangan lagi seyyyyy..ap la ko nie ekin..!!!!! befday aku bulan 12 mang time cuty la kn...perggghhhh best kn law org surprise kn kite nyanyi lagu hapy befday to u...hapy bfdy to u...hahahahahah....dah2 la ekin..!!!ko nie brangan x sudah...huhuhu.....ap2 HAPY BEFDAY  untuk sesiapa yg befday dy jatuh pd hari nie..huhuhu

                           





Monday, 29 July 2013

TOURIST GUIDING TECHNIC....:)

                   ASSALAMUALAIKUM.....
hye3 n god evening....haaa ptg smalam aku baru blek dari KL taw....aq wat research pasal tempat untk wat guiding lepas raya t nanti....waaa.....aq wat at MUZIUM NEGARA..lalalall....kate2 pertama yang kuar after kawan aku tnye soaln nie.......
     
               ap ko rase lepas kuar dry muzium tu..?????
               my answer.....huaaaaa aq kne bace buku sejarah semula....!!!!!!!huh

sabo jelaa....dalam muzium tu dbhagikan kpd beberapa bhgian iaitu zaman pra sejarah zaman kesultanan melaka...zaman  kolonial dan last skali zaman malaysia kini...mse aq g hari tu zaman malaysia kini tgh renovate...so xdpt masuk....
huh ....guane la nanti time wat guide btol2....isau..n mase aq g wat reseach tu ad la tourist guide at situ dy guide tourist dari china law xsilap.....perghhhhhhhhhhhhhhh...pakai baju batik...yeahhhh martabat kan budaya kita....lalalalaa...

 jeng3....at the same time ...dan jugak aq skodeng mamat ensem sorng nie...perggghhh muke dy macho abzzz....cm korea2 g2...hahahahahaaa nak tegur segan la..hahha malu tu kn spruh dry iman...huh.....aku nampak dy sorng2 jew....ha...xsangka la kn ad lg lelaki yg moden minat g tempat2 sejarah...lalalalal....btw..xsabo k nk wat real guide t,,,huhu hope everything will gonna b ok.....t aq da wat guiding aq update gambor mase aku guiding k...huhu salam...

Friday, 26 July 2013

aku terasa la!!!!!!!

 assalamualikum....
salam jumaat...n salam nuzul quran.....sedihny hati aku skang ..pas satu satu masalah dtg....ntah la dah nasib badan kot...btol ckp org kawan boleh jadi lawan...aq xthu la kn ap mslh dia..n apa salah aq sampay dy nak ckp mcm tu.....


aku sebagai org ke3..????nak jatuhkn dia...???sape aq....???


sory sgt2....utk ap aq nk fitnah dia..untuk ap aq nk cakap buruk2 pasal dia..untuk ap aku nak jatuhkn dia...sampai dy update at fb sampai cm tu....xd niat at aty aq nie untuk buruk2 kn dia..bukan nak ckp aku nie perfect baik ke ap...,manusia mang xlari dry buat salah sbb kte bukan nabi....even dia x mention sape org tu..tpy aq TERASA ...sape lg kn yg rapat ngan ketua program law x aku..sedih sgt weyy...ko ckp cm ko xpnh knl aku lgsng....law ko xmksdkn aq nape time aku tanye ko xckp ap2...ko xbg respon ap2...ko nk aq wat ap...aku jentik hidup ko pon x.....sedih sangat bila ko aggp aku nie jahat sampai nak jatuhkan ko...


aku xthu lah ap sebab ko wat gitu..sampai pos at fb camtu..ap salah aku pada ko...yang penting i know what i do...dan kata2 ko wat aku terasa....sampai gile hati ko...masalah ngan org lain ko libatkan org lain........xthu la dpt kawan rapat ngan ko cam dlu ke x.....